Søk i denne bloggen

søndag 21. februar 2021

Eureka og og andre muligheter til å tenke nytt


«Eureka» stammer fra gresk og kan oversettes med «jeg fant». «Eureka» er knyttet til Arkimedes. Han skal ha sagt nettopp «Eureka» for å markere oppdagelsen han gjorde for ca. 2250 år siden da han entret bade-stampen og fikk følelsen av å flyte samtidig som han observerte at vannet steg i stampen.

Det banale eller kniven på strupen? Vi kan forestille oss at det var følelsen av å flyte i vannet som stimulerte erkjennelsen av det som senere er kjent som Arkimedes lov. Hva som ellers bringer mennesker til nye og grensesprengende erkjennelser forskes det mye på. Psykolog og psykiater William Miller mener med henvisning til sin forskning at det ofte er banale foranledninger, som å ligge i senga, se på TV eller sette seg i badestampen, som fører mennesker til tilstander der det med ett innser at herfra er det noe annet som gjelder. De gjør gjennombrudd i sin forskning, velger ny karriere, krever skilsmisse eller gjør andre bråsvinger i livene sine. Men «å få kniven på strupen» kan som også være utløsende. Som når du mister jobben og må finne på noe helt nytt som for eksempel å starte for deg selv.

Å sove på det. Hjernen sover ikke. Den hvilende hjernen har minst like stor aktivitet som den bevisste du bruker når du er våken, ifølge hjerneforsker Marcus Raichle. Å tenke gjennom utfordringene og å så sove på det, la hjernen din tumle med utfordringene eller problemene du har, kan være en vei til aha-opplevelser. Psykologen Mark Beeman har gjort laboratorieforsøk som viser at dette virker.

Stimulere ny innsikt. En annet hovedgrep for å åpne for ny innsikt er å konsentrere seg om ikke å konsentrere seg mener forfatteren Bruce Grierson som skriver om hvordan man gjør U-svinger i livet sitt. Han forslår meditasjon, «å slå av» hjernens editor i frontal cortex, som én mulighet. Å ta en halvtimes løpetur, reise til et sted der du ikke har vært før, skrive ned alt du tenker, er andre «teknikker» som kan bringe deg ut av fastlåste tankemønstre og til en tilstand nær det «yess», som konkluderer en aha-opplevelse.

Om Quantum Change, U-svinger og mye annet. Mennesker som engasjerer seg i et tema som dette er skrive- og taleføre. Her kan du raskt lage din egen kurskveld. Jeg gjorde dette for noen år tilbake og da fikk jeg dette programmet. Marcus Raichle ble intervjuet om hva hjernen din gjør når du sover. Jeg fant en debatt om kreativitet der Mark Beeman var en av deltakerne. Jeg fant og hørte William Miller snakke om Quantum Change på University of Chicago. Og siden jeg ikke er ung lenger fant jeg også Bruce Grierson på ted.com som snakket om mennesker som ikke ser alder som en hindring. Andre poster på denne bloggen som berører samme tema eller kanskje vil interessere deg er forandringskunst, om guruer, om emosjonell og sosial intelligens, fra IQ til AQ.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar